sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Romantiikka

1. Kirjoita lyhyt esittely romantiikan ajan musiikista.

  • Mikä on tyypillistä romantiikan ajan musiikille? 
  • Mitkä sävellysmuodot ovat romantiikan ajalle tyypillisimpiä? 
    • Esittele Lied ja baletti. 
  • Esittele lyhyesti romantiikan ajan tärkeimpiä säveltäjiä. 
  • Miten kansallisromantiikka näkyy romantiikan ajan musiikissa? 
Tietoa löydät esimerkiksi täältä: Sakari Hildén: Romantiikka
Alla olevassa videossa on kerrottu erityisesti romantiikan ajan tunnetuimmista säveltäjistä. 

2. Kuuntele Schubertin Sinfonia no. 8 (h-molli) "Keskeneräinen". 

  • Schubertin 8. sinfoniasta piti todennäköisesti tulla perinteinen neliosainen sinfonia, mutta jostain syystä sinfonia jäi kaksiosaiseksi. Tästä johtuen sinfonia tunnetaankin nimellä "Keskeneräinen". 
 
Kuvaile, mitä ajatuksia/mielikuvia teos sinussa herätti. Voit halutessasi myös piirtää kuvan tai kirjoittaa pienen tarinan tai runon musiikin herättämistä mielikuvista. 

3. Verdin Rigoletto-oopperan varmaan tunnetuin aaria on "La donna è mobile". Kuuntele aaria Luciano Pavarottin tulkitsemana ja lue tekstin suomennos. Mitä ajatuksia aaria ja teksti sinussa herätti? Miksi naisesta lauletaan näin? Koko oopperan juoneen voit tutustua täällä.

Nainen on huikentelevainen (La donna è mobile)

Nainen on huikentelevainen
Kuin sulka tuulessa
Hän on vaihteleva äänessä ja ajatuksessa
Aina suloiset,
Kauniit kasvot
Kyyneleissä tai naurussa, se on valheellinen
Nainen on huikentelevainen
Kuin sulka tuulessa
Hän on vaihteleva äänessä
Ja ajatuksessa
Ja ajatuksessa
Ja ajatuksessa
Aina on onneton
Hän, joka luottaa häneen
Hän, joka uskoo häneen, hänellä on varomaton sydän
Vielä joka ei ikinä tunne
täysin iloinen
hän, joka siitä povesta ei juo rakkautta!
Nainen on huikentelevainen
Kuin sulka tuulessa
Hän on vaihteleva äänessä
Ja ajatuksessa
Ja ajatuksessa
4. Tutustu Tšaikovskin Joutsenlampi-baletin juoneen: 
"Joutsenlampi kertoo Siegfried-nimisestä prinssistä ja joutseniksi taiotuista neidoista. Ilkeä velho von Rothbarton noitunut neidot joutseniksi, ja he saavat ihmismuotonsa takaisin vain öisin. Taika raukeaa, jos joku lupaa rakastaa neitoa ikuisesti.
Baletti alkaa prinssi Siegfriedin viettäessä syntymäpäiviään. Prinssin äiti ilmoittaa, että hänen on aika mennä naimisiin, ja puoliso on valittava seuraavana päivänä vietettävissä tanssiaisissa. Siegfried ei ole asiasta innoissaan. Illan tullen hän näkee joutsenparven lentävän taivaalla, ja lammen rannalle mennessään hän löytää joutsenet vedestä. Siegfriedin hämmästykseksi joutsenet muuttuvat kauniiksi neidoiksi, ja hän rakastuu saman tien parvea johtavaan Odetteen. Odette kertoo prinssille taiasta, ja prinssi lupaa pelastaa hänet. Pienet joutsenet tanssivat lumoavan tanssinsa suuren rakkauden kunniaksi.
Seuraavana päivänä vietetään tanssiaisia. Yllättäen paikalle saapuu valepukuinen velho von Rothbart ja hänen tyttärensä Odile, joka näyttää aivan prinssin tapaamalta Odetelta. Prinssi ei huomaa huijausta ja kosiiOdilea. Prinssin kosittua huijaus paljastuu ja prinssi syöksyy etsimään Odettea. Hän löytää Odeten ja anoo tältä anteeksiantoa. Odette antaa prinssille anteeksi, mutta kertoo, että hänen itsensä on kuoltava. Velho von Rothbartin saapuessa lammelle Odette heittäytyy veteen ja prinssi seuraa häntä kuolemaan. Tämä rakkaudenosoitus tappaa velhon." (wikipedia.fi)
Katso Joutsenlammesta Pienten joutsenten tanssi ja finaali. 




Pohdi, miten hyvin musiikki ja koreografia tukevat tarinaa. 

Pienten joutsenien tanssin voi esittää myös näin: 

5. Katso Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletin tanssit Disneyn kuvittamana. Tanssit ovat 
  • Makeishaltijattaren tanssi (keiju)
  • Kiinalainen tanssi (sienet)
  • Huilujen tanssi (veteen putoavat kukat)
  • Arabialainen tanssi (kalat)
  • Venäläinen tanssi (tanssivat kasvit ja kukat)
  • Kukkaisvalssi (keijukaiset)

Miten Disneyn tekemä kuvitus sopii mielestäsi musiikkiin? Veikö musiikki eri maihin (ks. juoni)? Oliko joku maa helpommin tunnistettavissa kuin toinen ja miksi? Mistä tanssista pidit eniten ja miksi? Kerro havaintojasi siitä, miten tanssit erosivat toisistaan. 

Pähkinänsärkijän juoni: Baletti kertoo pienestä Klaara-tytöstä ja tämän unesta. Klaara saa joululahjaksi herra Drosselmeieriltä puisen pähkinänsärkijänuken, josta hän näkee unta. Yöllä hän herää ja joutuu suurten hiirien hyökkäyksen kohteeksi, jolloin Pähkinänsärkijä herää eloon ja puolustaa Klaaraa. Hiirikuningas tappaa Pähkinänsärkijän, mutta Klaaran kyyneleet herättävät sen henkiin. Pähkinäsärkijä muuttuu prinssiksi, joka vie Klaaran Makeishaltijattaren maahan. Siellä maan asukkaat esittävät vieraille erilaisia tansseja, kunnes Klaara herää joulukuusen alla pähkinänsärkijä sylissään. Klaara tunnetaan myös nimellä Maria. (wikipedia.fi)

6. Kuuntele Sibeliuksen teos Valse Triste. Tämä surullinen valssi on sävelletty Sibeliuksen langon Arvid Järnefeltin näytelmään Kuolema. 

Mitä mielikuvia musiikki sinussa herättää? Kuvaile musiikin herättämiä tunnelmiasi. Onko musiikissa kuultavissa suomalaisuus kansallisromantiikan hengen mukaisesti? Voit halutessasi myös piirtää kuvan tai kirjoittaa pienen tarinan tai runon musiikin herättämistä mielikuvista. 

BONUSTEHTÄVÄ: 
Kuuntele Sibeliuksen Karelia-sarja. Tee musiikin herättämien mielikuvien perusteella kuvakollaasi/video, joka parhaiten kuvastaa mielestäsi teosta. Voit kuvata itse (kännykkä/tabletti) tai käyttää valmiita kuvia. Muistathan käyttää sellaisia kuvia, joihin on käyttöoikeus. Tällaisia kuvia voit hakea Creative Commons Searchin avulla. 

tiistai 3. marraskuuta 2015

Rummut

Katso Pietu Halosen opetusvideot kapulaotteesta, rumpusetin osista ja beat-kompista.

Kapulaote: 


Rumpusetin osat: 


Beat-komppi:



sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Klassismi

Klassismi (1720-1820)

Klassismin ajan musiikissa keskityttiin aikaisempaa enemmän melodioihin. Erilaiset laulavat melodiat, joita säestettiin kevyillä harmonioilla, jäsennettiin omiin jaksoihinsa. Klassismin ajan musiikissa olennaisia ovatkin tällaisten jaksojen väliset kontrastit. 
Klassismin aikana sonaatti, sinfonia ja jousikvartetto hioutuivat sävellysmuotoina huippuunsa. Ooppera kehittyi ja kasvatti suosiotaan. Soittimisto laajeni ja sinfoniaorkesteri orkesterimuotona vakiintui. 
Klassismin ajan kultakaudella Wien oli musiikillisen elämän keskus. Tästä syystä aikakautta kutsutaan usein myös wieniläisklassismiksi. Wienissä asuivat ja vaikuttivat aikakauden kolme suurinta säveltäjää: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart ja Ludwig van Beethoven. (wikipedia, Sakari Hildén)

Wieniläisklassikot

1. Tutustu yhteen suurista wieniläisklassikoista: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart tai Ludwig van Beethoven. Kirjoita lyhyt esittely valitsemastasi säveltäjästä. Kerro lyhyesti säveltäjän elämästä ja musiikista. Keskity esittelemään säveltäjän musiikillista uraa.

Bonustehtävä: Testaa tietosi Mozartista. Tee testi ja liitä tuloksistasi kuvankaappaus vastauksiisi. 



 Kuuntelutehtäviä

1. Kuuntele Haydnin Sinfoniasta n:o 94 "Yllätys" toinen osa.
  • Pohdi, miksi sinfonia on nimeltään "Yllätys". 
  • Kuinka monta "yllätystä" osassa on? Kirjaa ylös, missä kohdissa nämä "yllätykset" tulevat. 
  • Kirjoita ylös osan rakenne. Keksi kuulemillesi melodioille omat nimet. Jos sama melodia toistuu samanlaisena, kirjoita melodialle antamasi nimi toistamiseen. Jos sama melodia toistuu hieman muunneltuna, lisää antaamaasi nimeen jokin selventävä lisänimi. Esimerkiksi: melodia1, melodia2, melodia1_surullinen, melodia2, melodia3

2. Taikahuilu on yksi Mozartin tunnetuimmista oopperoista. Lue oopperan libretto:

Tamino lähtee pelastamaan Yön kuningattaren tytärtä Paminaa Sarastron vankeudesta apunaan taikahuilu. Häntä seuraa vastentahtoisesti linnustaja Papageno. Tamino vakuuttuu siitä, että Sarastro onkin itse asiassa jalomielisyyden ja viisauden ylipappi, ja hän ja Pamina käyvät läpi kokeet, joiden jälkeen heidät otetaan Sarastron veljeskunnan jäseniksi. Sillä aikaa Papageno on etsinyt kaltaistaan kumppania, Papagenaa, ja löytänytkin tämän. Auringon loiste kukistaa Yön kuningattaren ja tämän seuralaiset, ja ooppera päättyy ylistyshymniin Isikselle ja Osirikselle.

Katso Mozartin oopperasta Taikahuilu 8. kohtaus. Alla näet saman kohtauksen suomennettuna.

8. kohtaus 
(Monostatos hiipii kohti Paminaa, Yön kuningatar tulee väliin salaman ja ukkosen saattelemana.) 
PAMINA (herää) Äiti, äiti! Oma äiti! 
MONOSTATOS (piiloutuu) 
YÖN KUNINGATAR Missä on se nuori mies, jonka lähetin? 
PAMINA Voi äiti, hän luopui maailmasta ja omistautui vihityille! 
YÖN KUNINGATAR Onneton tytär! Nyt sinua ei pelasta kukaan. 
PAMINA Paetaan yhdessä, äiti! Sinä suojaat minua. 
YÖN KUNINGATAR Ei, äitisi ei sinua enää suojaa. Isäsi kuollessa meni mahtinikin hautaan. 
PAMINA Isäni… 
YÖN KUNINGATAR Hän luovutti vapaaehtoisesti seitsenkertaisen auringonkehrän vihityille. Sarastro kantaa sitä nyt rinnallaan. Kuolinvuoteellaan isäsi sanoi: ”Vaimo, kaikki muu on sinun ja tyttäresi, mutta teidän ei pidä tavoitella sellaista, mikä on naiselle käsittämätöntä. Luovuttakaa siis johtoasema viisaille miehille.” Kuulitko! 
PAMINA Rakas äiti, menetänkö minä nyt Taminon? 
YÖN KUNINGATAR Menetät, ellet saa houkuteltua häntä pakoon yön aikana. Ensimmäinen auringonsäde ratkaisee, kuuluuko hän sinulle vai vihityille. 
PAMINA Mutta äiti, eikö hän vihittynäkin voi rakastaa minua niin kuin minä häntä? Olihan isäkin liitossa näiden viisaiden miesten kanssa, ja Sarastro on yhtä hyvä... 
YÖN KUNINGATAR Voitko puolustaa näitä barbaareja! Ja rakastat muka miestä, joka liittyy verivihollisiini! Näetkö tämän veitsen? Se on teroitettu Sarastroa varten. Sinä surmaat hänet ja tuot auringonkehrän minulle! 
PAMINA Mutta rakas äiti…! 

Nro 14, Yön kuningattaren aaria 
YÖN KUNINGATAR Helvetin kosto rinnassani polttaa, niin, epätoivon, kuoleman liekit raivoon kiihottaa! Sen vuoksi saat Sarastron hengen ottaa, et muuten olla tyttäreni saa! Ja ainiaaksi hylkään, pois ainiaaksi heitän, ja ainiaaksi kiellän tämän äidinrakkauden, siis hylkään, pois heitän, ja kiellän tämän äidinrakkauden, jos et, jos et Sarastroa tällä surmaa! Ah, ah, ah, kostonhenget, ah, näin vannon sen! 
(poistuu) (Veitsi jää Paminalle.)


Miten mielestäsi teksti, musiikki ja näyttämösovitus (puvustus, lavastus, valaistus) sopivat yhteen?

3. Kuuntele Mozartin sielunmessusta, Requiem, osat Dies irae ja Lacrimosa.
Mitä mielikuvia musiikki herättää? Kuvastaako musiikki mielestäsi tekstin sanomaa?
Kuvaile, miten osat eroavat toisistaan.

Mozart: Requiem: Dies irae

Dies irae, dies illa,
solvet saeclum in favilla,
teste David cum Sibylla. 

Quantus tremor est futurus, 
quando judex est venturus,
cuncta stricte discussurus.

Vihan päivä kauhistava 
maailman tuhkaks' kuluttava on, 
näin sanoo ennussana.

Jo tulevainen vapisee, 
kun saapuu hän, ken tuomitsee 
ja kaiken tarkkaan punnitsee.






Mozart: Requiem: Lacrimosa


Lacrimosa dies illa, 
qua resurget ex favilla
judicandus homo reus,
Huic ergo parce, Deus.
Pie Jesu Domine,
dona eis requiem.
Amen.


Kyyneleet tuon päivän pahan
nousee alta tuhkakasan
syyllinen kun tuomitaan:

armahda siis, Jumala
Anna, Jeesus vanhurskas
heille rauha levossa. Aamen.


4. "Ludvig van Beethoven sävelsi viidettä sinfoniaansa pitkään, ensimmäiset luonnokset ovat vuodelta 1804 ja teos kantaesitettiin vuonna 1808. Välissä syntyi useita muita teoksia. Sinfonia tunnetaan hyvin lisänimensä "kohtalonsinfonia" ansiosta. Vaikka nimi ei ollutkaan Beethovenin itsensä antama, sen taustalla oli kuuroutuvan säveltäjän näkemä uni. Siinä kuolema koputti kohtalokkaasti hänen ovelleen." (yle.fiNiin sanottu "kohtalo"-teema on neljästä sävelestä koostuvat ta-ta-ta-taa melodia, joka toistuu osassa monenlaisena versiona. 

Kuuntele alla olevat kuuntelunäytteet Beethovenin 5. sinfonian 1. osasta. Pohdi, miten hyvin David Garrett on mielestäsi onnistunut versioimaan Beethovenin 5. sinfoniaa. 





5. Beethovenin 9. sinfonia on säveltäjän viimeinen sinfonia ja se tunnetaan erityisesti viimeisessä osassa kuultavasta Oodi ilolle -hymnistään. Sinfonia sai jo ilmestyessään valtaisan suosion. Vuonna 1972 Euroopan neuvosto valitsi Oodi ilolle -hymnin hymnikseen ja vuonna 1985 se valittiin EU:n viralliseksi hymniksi. Beethovenin ja Oodi ilolle -runon kirjoittajan, Friedrich Schillerin visioiden mukaisesti hymni kuvastaa ihmiskunnan veljeyttä, vapautta ja rauhaa. 

Oodi ilolle 

Iloitkaamme, riemuitkaamme,
nouse laulu taivaaseen.
Nousta saamme, nousta saamme
henkes pyhän yhteyteen.
Lumovoimas yhteen liittää
minkä aika erottaa,
veljeyttä kaikki kiittää,
kun sun kätes koskettaa.

Suom. Kirsi Kunnas (s. 1924)


Kuuntele Beethovenin 9. sinfonian viimeisen osan hymni "Oodi ilolle". Kerro omia havaintojasi musiikista alla olevia kysymyksiä hyväksi käyttäen. 


  • Rytmi: Oliko musiikissa selkeä poljento vai oliko rytmi vapaata? Oliko musiikissa toistuvia rytmiaiheita? Millaisia aika-arvoja musiikissa oli (hitaita, nopeita, vaihtelevia)? 
  • Dynamiikka: Oliko hiljaista, kovaa vai vaihteliko dynamiikka? 
  • Melodia: Olivatko melodialinjat pelkistettyjä vai koristeellisia? Kuulitko musiikissa toistuvia sävelaiheita (toistettiinko samaa) vai muuntuivatko sävelaiheet? 



  • Bonustehtävä: Kuuntele Vantaan musiikkiopiston Oodi ilolle! Mitä musiikkityylejä videossa on? Tunnistatko videosta muita sävellyksiä kuin Beethovenin 9. sinfonian? 


    keskiviikko 9. syyskuuta 2015

    Barokki

    Barokki (1600-1750)

    Barokki oli taidesuuntaus, jota sävytti suurellisuus. Sille on tyypillistä mahtipontisuus ja ylenpalttinen koristeellisuus niin kuvanveistossa, maalaustaiteessa, arkkitehtuurissa, sisustuksessa, kirjallisuudessa, teatterissa kuin musiikissa. (wikipedia)


    "Barokki vaikutti tyylisuuntana kuvataiteissa, musiikissa ja kirjallisuudessa, rakennus- ja sisustustaiteessa, jopa etiketissä ja pukeutumisessa. Ajalle oli ominaista järjestelmällinen ja kokeellinen henki. Uusia tieteenaloja kehitettiin. Merkkihenkilöitä olivat mm. Galileo Galilei, Johannes Kepler ja Isaac Newton. Kuvataiteet kehittyivät barokin aikana jatkuvasti sävykkäämmiksi ja dramaattisemmiksi. Aiheet otettiin mielellään antiikin tarustosta tai Raamatusta. Taiteilijoista kuuluisia ovat mm. El Greco, Rubens ja Rembrandt." (Sakari Hildén)

    Bernini: Pietarinaukio 

    Barokin musiikki 

    1. Tutustu barokin ajan musiikkiin täällä. Vastaa sen jälkeen alla olevaan kyselyyn. Kyselyyn voit vastata vain kerran. Huomio, että kysely vaatii kirjautumisen gmail.com-tunnuksilla.
    Barokki-kysely

    2. Barokin ajan kolme suurinta säveltäjää olivat Antonio Vivaldi, Johan Sebastian Bach ja Georg Friedrich Händel. Valitse yksi säveltäjistä ja etsi hänestä 5 faktaa. Faktoista vähintään neljän tulee liittyä säveltäjän musiikilliseen uraan (voit esitellä esim. tärkeimmät sävellykset).

    3. Vivaldin vuodenajat ovat ohjelmallista musiikkia, sillä jokaiseen konserttoon liittyy Vivaldin itsensä kirjoittama sonetti. Alla näet Kevääseen liittyvän sonetin.

    Allegro

    Kevät on tullut ja hilpeinä
    sitä tervehtivät linnut iloisella laulullaan,
    ja lähteet henkäilyissä länsituulten
    suloisesti liplattaen virtaavat:
    Taivaan peittää musta viitta,
    salamat ja jyrähdykset kuuluttavat kevättä
    saaden siten vaikenemaan lintuset,
    kunnes ne uudestaan virittävät lumolaulunsa.


    Kuuntele Vivaldin Vuodenajoista osa Kevät. Kuvastaako musiikki mielestäsi sonetin sisältöä? Kerro, missä kohdissa (merkitse aika) voit kuulla sonetissa kerrottuja asioita. Kuvaile, miten säveltäjä on musiikin avulla ilmaissut sonetin sisältöjä (esim salamointi ja ukkonen).


    Barokin ajan tunnetuimpia teoksia

    "Halleluja! Halleluja! Halleluja, halleluja, halle-eluja!

    "I did think I did see all Heaven before me and the great God Himself!" Näin väitetään Georg Friedrich Händelin huudahtaneen saatuaan valmiiksi kuuluisan Halleluja-hymnin Messiasoratoriossaan.

    Händel sävelsi kaksi ja puoli tuntia pitkän oratorion vain 24 päivässä vuonna 1741 aloittaen elokuun 22. päivänä ja lopettaen syyskuun 14. päivänä. Hän ei poistunut kotoaan koko tuona aikana ja oli täysin uppoutunut sävellystyöhönsä, hänen palvelijansa toi hänelle ruokaa, jota hänellä yleensä ei ollut aikaa syödä." (Messias-oratorion lyhyt esittely)

    Kuuntele Händelin Messias-oratoriosta osa Halleluja.

    Yksi Bachin tunnetuimmista sävellyksistä on Toccata. Kuuntele kappale.

    4. Kerro omia havaintojasi Händelin Hallelujasta ja Bachin Toccatasta. Pohdi ainakin seuraavia musiikillisia piirteitä:

    • Rytmi: Oliko musiikissa selkeä poljento vai oliko rytmi vapaata? Oliko musiikissa toistuvia rytmiaiheita? Millaisia aika-arvoja musiikissa oli (hitaita, nopeita, vaihtelevia)? 
    • Dynamiikka: Oliko musiikki hiljaista, kovaa vai vaihteliko dynamiikka? Oliko kappaleissa havaittavissa terassidynamiikkaa? 
    • Melodia: Olivatko melodialinjat pelkistettyjä vai koristeellisia? Kuulitko musiikissa toistuvia sävelaiheita (toistettiinko samaa) vai muuntuivatko sävelaiheet? 


    5. Toinen Bachin tunnetuimpiin lukeutuvista sävellyksistä on Air. Kuuntele kappale. Seuraa videossa näkyvää nuottiesimerkkiä.

    Tutki:

    • Mitä barokin ajan musiikille tyypillistä huomaat sellojen stemmassa (alin rivi)? 
    • Kuinka monta kertaa sama teema toistuu kappaleen aikana? 
    • Kappaleen esittää jousiorkesteri. Mitkä soittimet kuuluvat jousiorkesteriin? Luettele soittimet nuottikuvan mukaisessa järjestyksessä (ylärivi, 2. rivi, 3. rivi, alin rivi). 
    • Millä rivillä nuottikuvassa kulkee kappaleen melodia? 

    maanantai 24. elokuuta 2015

    Renessanssi

    Keskiajan muuttuessa uudeksi ajaksi ja renessanssiksi maailma muuttui rajusti. Löytöretket laajensivat maailmankuvaa. Uusi ajattelutapa humanismi käänsi katseet tuonpuoleisesta elämästä ihmiseen itseensä. Muutokset toivat mukanaan iloa ja optimismia, mutta toisaalta niiden varjopuolena melankolian.
    Keskiaikana ajattelua ohjasi kirkko. Se oli nyt osoittautunut voimattomaksi kulkutauteja etenkin ruttoa vastaan. Usko horjui. Vanha maailmanjärjestys oli ollut toisaalta ahdistava, toisaalta turvallinen. Ei tarvinnut miettiä mitä ajatella, koska kirkko ajatteli puolestasi. Nyt vanhat auktoriteetit murenivat. Kirjapainotaito keksittiin. Ajattelusta tuli muodikasta. (YLE)
    Botticelli: Venuksen syntymä
    1. Tutustu renessanssin aikakauteen. Kerro lyhyesti:
    a. Mitkä syyt vaikuttivat renessanssin syntyyn? 
    b. Mainitse vähintään yksi renessanssin ajan merkkihenkilö kuvataiteen, kirjallisuuden, arkkitehtuurin, filosofian ja kuvanveiston aloilta. 

    Renessanssin ajan musiikki jakautui kirkolliseen ja maalliseen musiikkiin. Kirkollisen musiikin keskeisin muoto oli messu. Renessanssin aikaan kirkollinen musiikki oli vokaalimusiikkia. Alkuun messut olivat yksiäänisiä, mutta myöhemmin ne sävellettiin moniäänisiksi. 

    2. Kerro, mitä messu tarkoittaa musiikkiterminä. 

    3. Selvitä, mitä seuraavat musiikkitermit tarkoittavat: 
    a. a cappella
    b. homofoninen
    c. polyfoninen

    Kuuntele seuraava näyte Palestrinan messusta Missa Papae Marcelli: 
    4. Millaisia mielikuvia musiikki sinussa herättää? Kuvastaako musiikki mielestäsi tekstin sanomaa?
      "Kyrie eleison. Kriste eleison. Kyrie eleison. 
       Herra armahda. Kristus armahda. Herra armahda."

    Maallisen musiikin puolella luutunsoittaja ja laulaja John Dowland on renessanssin ajan kuuluisimpia maallisia säveltäjiä. Vaikka Dowland sävelsi myös hengellistä musiikkia, hänen säveltämänsä luuttu- ja laulukappaleet saavuttivat suuremmat suosion. Lue Dowlandin kappaleen In darkness let me dwell sanat ja kuuntele Stingin kappaleesta levyttämä versio. 


    5. Millainen tunnelma sanoista ja kappaleesta välittyy?