maanantai 24. elokuuta 2015

Renessanssi

Keskiajan muuttuessa uudeksi ajaksi ja renessanssiksi maailma muuttui rajusti. Löytöretket laajensivat maailmankuvaa. Uusi ajattelutapa humanismi käänsi katseet tuonpuoleisesta elämästä ihmiseen itseensä. Muutokset toivat mukanaan iloa ja optimismia, mutta toisaalta niiden varjopuolena melankolian.
Keskiaikana ajattelua ohjasi kirkko. Se oli nyt osoittautunut voimattomaksi kulkutauteja etenkin ruttoa vastaan. Usko horjui. Vanha maailmanjärjestys oli ollut toisaalta ahdistava, toisaalta turvallinen. Ei tarvinnut miettiä mitä ajatella, koska kirkko ajatteli puolestasi. Nyt vanhat auktoriteetit murenivat. Kirjapainotaito keksittiin. Ajattelusta tuli muodikasta. (YLE)
Botticelli: Venuksen syntymä
1. Tutustu renessanssin aikakauteen. Kerro lyhyesti:
a. Mitkä syyt vaikuttivat renessanssin syntyyn? 
b. Mainitse vähintään yksi renessanssin ajan merkkihenkilö kuvataiteen, kirjallisuuden, arkkitehtuurin, filosofian ja kuvanveiston aloilta. 

Renessanssin ajan musiikki jakautui kirkolliseen ja maalliseen musiikkiin. Kirkollisen musiikin keskeisin muoto oli messu. Renessanssin aikaan kirkollinen musiikki oli vokaalimusiikkia. Alkuun messut olivat yksiäänisiä, mutta myöhemmin ne sävellettiin moniäänisiksi. 

2. Kerro, mitä messu tarkoittaa musiikkiterminä. 

3. Selvitä, mitä seuraavat musiikkitermit tarkoittavat: 
a. a cappella
b. homofoninen
c. polyfoninen

Kuuntele seuraava näyte Palestrinan messusta Missa Papae Marcelli: 
4. Millaisia mielikuvia musiikki sinussa herättää? Kuvastaako musiikki mielestäsi tekstin sanomaa?
  "Kyrie eleison. Kriste eleison. Kyrie eleison. 
   Herra armahda. Kristus armahda. Herra armahda."

Maallisen musiikin puolella luutunsoittaja ja laulaja John Dowland on renessanssin ajan kuuluisimpia maallisia säveltäjiä. Vaikka Dowland sävelsi myös hengellistä musiikkia, hänen säveltämänsä luuttu- ja laulukappaleet saavuttivat suuremmat suosion. Lue Dowlandin kappaleen In darkness let me dwell sanat ja kuuntele Stingin kappaleesta levyttämä versio. 


5. Millainen tunnelma sanoista ja kappaleesta välittyy? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti