sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Romantiikka

1. Kirjoita lyhyt esittely romantiikan ajan musiikista.

  • Mikä on tyypillistä romantiikan ajan musiikille? 
  • Mitkä sävellysmuodot ovat romantiikan ajalle tyypillisimpiä? 
    • Esittele Lied ja baletti. 
  • Esittele lyhyesti romantiikan ajan tärkeimpiä säveltäjiä. 
  • Miten kansallisromantiikka näkyy romantiikan ajan musiikissa? 
Tietoa löydät esimerkiksi täältä: Sakari Hildén: Romantiikka
Alla olevassa videossa on kerrottu erityisesti romantiikan ajan tunnetuimmista säveltäjistä. 

2. Kuuntele Schubertin Sinfonia no. 8 (h-molli) "Keskeneräinen". 

  • Schubertin 8. sinfoniasta piti todennäköisesti tulla perinteinen neliosainen sinfonia, mutta jostain syystä sinfonia jäi kaksiosaiseksi. Tästä johtuen sinfonia tunnetaankin nimellä "Keskeneräinen". 
 
Kuvaile, mitä ajatuksia/mielikuvia teos sinussa herätti. Voit halutessasi myös piirtää kuvan tai kirjoittaa pienen tarinan tai runon musiikin herättämistä mielikuvista. 

3. Verdin Rigoletto-oopperan varmaan tunnetuin aaria on "La donna è mobile". Kuuntele aaria Luciano Pavarottin tulkitsemana ja lue tekstin suomennos. Mitä ajatuksia aaria ja teksti sinussa herätti? Miksi naisesta lauletaan näin? Koko oopperan juoneen voit tutustua täällä.

Nainen on huikentelevainen (La donna è mobile)

Nainen on huikentelevainen
Kuin sulka tuulessa
Hän on vaihteleva äänessä ja ajatuksessa
Aina suloiset,
Kauniit kasvot
Kyyneleissä tai naurussa, se on valheellinen
Nainen on huikentelevainen
Kuin sulka tuulessa
Hän on vaihteleva äänessä
Ja ajatuksessa
Ja ajatuksessa
Ja ajatuksessa
Aina on onneton
Hän, joka luottaa häneen
Hän, joka uskoo häneen, hänellä on varomaton sydän
Vielä joka ei ikinä tunne
täysin iloinen
hän, joka siitä povesta ei juo rakkautta!
Nainen on huikentelevainen
Kuin sulka tuulessa
Hän on vaihteleva äänessä
Ja ajatuksessa
Ja ajatuksessa
4. Tutustu Tšaikovskin Joutsenlampi-baletin juoneen: 
"Joutsenlampi kertoo Siegfried-nimisestä prinssistä ja joutseniksi taiotuista neidoista. Ilkeä velho von Rothbarton noitunut neidot joutseniksi, ja he saavat ihmismuotonsa takaisin vain öisin. Taika raukeaa, jos joku lupaa rakastaa neitoa ikuisesti.
Baletti alkaa prinssi Siegfriedin viettäessä syntymäpäiviään. Prinssin äiti ilmoittaa, että hänen on aika mennä naimisiin, ja puoliso on valittava seuraavana päivänä vietettävissä tanssiaisissa. Siegfried ei ole asiasta innoissaan. Illan tullen hän näkee joutsenparven lentävän taivaalla, ja lammen rannalle mennessään hän löytää joutsenet vedestä. Siegfriedin hämmästykseksi joutsenet muuttuvat kauniiksi neidoiksi, ja hän rakastuu saman tien parvea johtavaan Odetteen. Odette kertoo prinssille taiasta, ja prinssi lupaa pelastaa hänet. Pienet joutsenet tanssivat lumoavan tanssinsa suuren rakkauden kunniaksi.
Seuraavana päivänä vietetään tanssiaisia. Yllättäen paikalle saapuu valepukuinen velho von Rothbart ja hänen tyttärensä Odile, joka näyttää aivan prinssin tapaamalta Odetelta. Prinssi ei huomaa huijausta ja kosiiOdilea. Prinssin kosittua huijaus paljastuu ja prinssi syöksyy etsimään Odettea. Hän löytää Odeten ja anoo tältä anteeksiantoa. Odette antaa prinssille anteeksi, mutta kertoo, että hänen itsensä on kuoltava. Velho von Rothbartin saapuessa lammelle Odette heittäytyy veteen ja prinssi seuraa häntä kuolemaan. Tämä rakkaudenosoitus tappaa velhon." (wikipedia.fi)
Katso Joutsenlammesta Pienten joutsenten tanssi ja finaali. 




Pohdi, miten hyvin musiikki ja koreografia tukevat tarinaa. 

Pienten joutsenien tanssin voi esittää myös näin: 

5. Katso Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletin tanssit Disneyn kuvittamana. Tanssit ovat 
  • Makeishaltijattaren tanssi (keiju)
  • Kiinalainen tanssi (sienet)
  • Huilujen tanssi (veteen putoavat kukat)
  • Arabialainen tanssi (kalat)
  • Venäläinen tanssi (tanssivat kasvit ja kukat)
  • Kukkaisvalssi (keijukaiset)

Miten Disneyn tekemä kuvitus sopii mielestäsi musiikkiin? Veikö musiikki eri maihin (ks. juoni)? Oliko joku maa helpommin tunnistettavissa kuin toinen ja miksi? Mistä tanssista pidit eniten ja miksi? Kerro havaintojasi siitä, miten tanssit erosivat toisistaan. 

Pähkinänsärkijän juoni: Baletti kertoo pienestä Klaara-tytöstä ja tämän unesta. Klaara saa joululahjaksi herra Drosselmeieriltä puisen pähkinänsärkijänuken, josta hän näkee unta. Yöllä hän herää ja joutuu suurten hiirien hyökkäyksen kohteeksi, jolloin Pähkinänsärkijä herää eloon ja puolustaa Klaaraa. Hiirikuningas tappaa Pähkinänsärkijän, mutta Klaaran kyyneleet herättävät sen henkiin. Pähkinäsärkijä muuttuu prinssiksi, joka vie Klaaran Makeishaltijattaren maahan. Siellä maan asukkaat esittävät vieraille erilaisia tansseja, kunnes Klaara herää joulukuusen alla pähkinänsärkijä sylissään. Klaara tunnetaan myös nimellä Maria. (wikipedia.fi)

6. Kuuntele Sibeliuksen teos Valse Triste. Tämä surullinen valssi on sävelletty Sibeliuksen langon Arvid Järnefeltin näytelmään Kuolema. 

Mitä mielikuvia musiikki sinussa herättää? Kuvaile musiikin herättämiä tunnelmiasi. Onko musiikissa kuultavissa suomalaisuus kansallisromantiikan hengen mukaisesti? Voit halutessasi myös piirtää kuvan tai kirjoittaa pienen tarinan tai runon musiikin herättämistä mielikuvista. 

BONUSTEHTÄVÄ: 
Kuuntele Sibeliuksen Karelia-sarja. Tee musiikin herättämien mielikuvien perusteella kuvakollaasi/video, joka parhaiten kuvastaa mielestäsi teosta. Voit kuvata itse (kännykkä/tabletti) tai käyttää valmiita kuvia. Muistathan käyttää sellaisia kuvia, joihin on käyttöoikeus. Tällaisia kuvia voit hakea Creative Commons Searchin avulla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti