keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Barokki

Barokki (1600-1750)

Barokki oli taidesuuntaus, jota sävytti suurellisuus. Sille on tyypillistä mahtipontisuus ja ylenpalttinen koristeellisuus niin kuvanveistossa, maalaustaiteessa, arkkitehtuurissa, sisustuksessa, kirjallisuudessa, teatterissa kuin musiikissa. (wikipedia)


"Barokki vaikutti tyylisuuntana kuvataiteissa, musiikissa ja kirjallisuudessa, rakennus- ja sisustustaiteessa, jopa etiketissä ja pukeutumisessa. Ajalle oli ominaista järjestelmällinen ja kokeellinen henki. Uusia tieteenaloja kehitettiin. Merkkihenkilöitä olivat mm. Galileo Galilei, Johannes Kepler ja Isaac Newton. Kuvataiteet kehittyivät barokin aikana jatkuvasti sävykkäämmiksi ja dramaattisemmiksi. Aiheet otettiin mielellään antiikin tarustosta tai Raamatusta. Taiteilijoista kuuluisia ovat mm. El Greco, Rubens ja Rembrandt." (Sakari Hildén)

Bernini: Pietarinaukio 

Barokin musiikki 

1. Tutustu barokin ajan musiikkiin täällä. Vastaa sen jälkeen alla olevaan kyselyyn. Kyselyyn voit vastata vain kerran. Huomio, että kysely vaatii kirjautumisen gmail.com-tunnuksilla.
Barokki-kysely

2. Barokin ajan kolme suurinta säveltäjää olivat Antonio Vivaldi, Johan Sebastian Bach ja Georg Friedrich Händel. Valitse yksi säveltäjistä ja etsi hänestä 5 faktaa. Faktoista vähintään neljän tulee liittyä säveltäjän musiikilliseen uraan (voit esitellä esim. tärkeimmät sävellykset).

3. Vivaldin vuodenajat ovat ohjelmallista musiikkia, sillä jokaiseen konserttoon liittyy Vivaldin itsensä kirjoittama sonetti. Alla näet Kevääseen liittyvän sonetin.

Allegro

Kevät on tullut ja hilpeinä
sitä tervehtivät linnut iloisella laulullaan,
ja lähteet henkäilyissä länsituulten
suloisesti liplattaen virtaavat:
Taivaan peittää musta viitta,
salamat ja jyrähdykset kuuluttavat kevättä
saaden siten vaikenemaan lintuset,
kunnes ne uudestaan virittävät lumolaulunsa.


Kuuntele Vivaldin Vuodenajoista osa Kevät. Kuvastaako musiikki mielestäsi sonetin sisältöä? Kerro, missä kohdissa (merkitse aika) voit kuulla sonetissa kerrottuja asioita. Kuvaile, miten säveltäjä on musiikin avulla ilmaissut sonetin sisältöjä (esim salamointi ja ukkonen).


Barokin ajan tunnetuimpia teoksia

"Halleluja! Halleluja! Halleluja, halleluja, halle-eluja!

"I did think I did see all Heaven before me and the great God Himself!" Näin väitetään Georg Friedrich Händelin huudahtaneen saatuaan valmiiksi kuuluisan Halleluja-hymnin Messiasoratoriossaan.

Händel sävelsi kaksi ja puoli tuntia pitkän oratorion vain 24 päivässä vuonna 1741 aloittaen elokuun 22. päivänä ja lopettaen syyskuun 14. päivänä. Hän ei poistunut kotoaan koko tuona aikana ja oli täysin uppoutunut sävellystyöhönsä, hänen palvelijansa toi hänelle ruokaa, jota hänellä yleensä ei ollut aikaa syödä." (Messias-oratorion lyhyt esittely)

Kuuntele Händelin Messias-oratoriosta osa Halleluja.

Yksi Bachin tunnetuimmista sävellyksistä on Toccata. Kuuntele kappale.

4. Kerro omia havaintojasi Händelin Hallelujasta ja Bachin Toccatasta. Pohdi ainakin seuraavia musiikillisia piirteitä:

  • Rytmi: Oliko musiikissa selkeä poljento vai oliko rytmi vapaata? Oliko musiikissa toistuvia rytmiaiheita? Millaisia aika-arvoja musiikissa oli (hitaita, nopeita, vaihtelevia)? 
  • Dynamiikka: Oliko musiikki hiljaista, kovaa vai vaihteliko dynamiikka? Oliko kappaleissa havaittavissa terassidynamiikkaa? 
  • Melodia: Olivatko melodialinjat pelkistettyjä vai koristeellisia? Kuulitko musiikissa toistuvia sävelaiheita (toistettiinko samaa) vai muuntuivatko sävelaiheet? 


5. Toinen Bachin tunnetuimpiin lukeutuvista sävellyksistä on Air. Kuuntele kappale. Seuraa videossa näkyvää nuottiesimerkkiä.

Tutki:

  • Mitä barokin ajan musiikille tyypillistä huomaat sellojen stemmassa (alin rivi)? 
  • Kuinka monta kertaa sama teema toistuu kappaleen aikana? 
  • Kappaleen esittää jousiorkesteri. Mitkä soittimet kuuluvat jousiorkesteriin? Luettele soittimet nuottikuvan mukaisessa järjestyksessä (ylärivi, 2. rivi, 3. rivi, alin rivi). 
  • Millä rivillä nuottikuvassa kulkee kappaleen melodia?